Carl Enberg

Enbergien suvun esi-isiä toimi mylläreinä mm. Perniön Koskella ja myöhemmin Latokartanon Näsessä. Carl Enbergin isoisä ja isä olivat myös Carl-nimisiä.

Tämä isä-Carl tuli jo 1800-luvun alkupuolella Haarlan kartanon Asilan omistajaksi. Myöhemmin poika, muotokuvamme rustitilallinen Carl Enberg yhdisti Haarlan kylän kaikki viisi taloa yhdeksi kokonaisuudeksi.

Yhteiskunnallisesti hän oli hyvin aktiivi. Enberg toimi mm. v. 1868 perustetun Perniön Säästöpankin hallituksen ensimmäisenä puheenjohtajana ja vielä uudelleen vv. 1870-71. Säästöpankin päämiehenä hän toimi vv. 1868¬76 ja johtokunnan jäsenenä vuodesta 1869. Hän osallistui myös kansakoulun perustamiseen Perniössä ja oli kunnallislautakunnan jäsen. Tämän lisäksi hän oli aktiivinen seurakunnallisissa tehtävissä jo 1850-luvulta alkaen ja kirkkoväärtinä vv. 1871-1875. Niinpä hänen hautansa on nykyisen pääportin tuntumassa, heti vasemmalla puolella.

Carl Enbergistä ei ole löytynyt nekrologiaa. Syynä todennäköisesti on se, ettei nuoressa kunnassa ollut vielä omaa lehteä, ennen kuin vasta seuraavan vuosisadan alkupuolella.

 

 

<< Takaisin muotokuviin