Kalle Nikolai Jokinen

Kalle Nikolai Jokinen (26.12.1900-17.12.1965) oli syntyjään Loimaalainen, josta hän vuonna 1927 muutti Perniöön. Yhteiskunnalliset harrastukset ja kiinnostus yleisten asioiden hoitoon ajoivat Jokisen poliittiselle uralle. Perniössä hänestä tuli sosiaalidemokraattien työväestön luottamusmies, josta hän ajautui mukaan myös kunnallisiin tehtäviin. Vuoden 1934 alussa hänestä tuli kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja ja 1935 puheenjohtaja. Tätä tehtävää hän viittä vuotta lukuunottamatta hoiti loppuelämänsä ajan. Hänellä oli myös monia muita kunnallisia luottamusmiestoimia, kuten taksoituslautakunta, tutkijalautakunta, - urheilulautakunta sekä Saurun äänestysalueen vaalilautakunnan jäsenyydet ja puheenjohtajuudet Jokisen tehtävät laajenivat nopeasti yhteiskunnalliselle tasolle. 1936 hänet valittiin Turun eteläisen vaalipiirin kansanedustajaksi, jota tehtävää hän teki yhtäjaksoisesti 22 vuotta. Hän toimi myös Tasavallan Presidentin valitsijamiehenä vuosina 1937 ja 1956. Lisäksi hän toimi useiden valtion komiteoiden jäsenenä.

Jokinen valittiin 1940 Maalaiskuntien liiton liittovaltuuston jäseneksi ja vuodesta 1949 liiton varapuheenjohtajaksi, jossa toimessa hän oli kuolemaansa saakka. Hän oli myös puheenjohtajana useilla liiton varsinaisilla kunnallispäivillä.
Jokinen osallistui myös moniin muihin tehtäviin niin kunnallisella, kuin yhteiskunnallisella alalla.
- Salon alueen kuntien kuntainliitoissa, joissa useimmiten liittovaltuuston tai liittohallituksen puheenjohtajana toimien muita innokkaammin hallituksen jäsenenä vuosikymmenenä.
- Rakennuslautakunnan puheenjohtajana. Tällöin Saloon rakennettiin uusi aluesairaala ja ammattikoulu, Halikon B-sairaala. Myös silloin, kun Maalaiskuntien liiton rakentaessa uuden kunnallisopiston Tuusulaan ja Maaseudun keskusrakennustoimiston uuden toimitalon Helsinkiin.
- MKR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja 1949.

Näiden monien luottamustehtävien ohella, hän toimi aktiivisesti oman kuntansa asioiden kanssa. Jokisen toiminnan johdosta hänen aktiivista panosta kunnioitettiin ja näkemyksiään kuunneltiin. Hänen mielipiteissään yhdistyi maalaisjärki ja yhteiskunnallinen uudistumispyrkimys. Rohkeita päätöksiä tehtiin, mutta hillitysti.

1933-1944 ja 1950-1959 Jokinen toimi Perniön työväenyhdistyksen puheenjohtajana. Hänen kansanedustajan pestin ansiosta Perniöläiset työläiset saivat tarkat tiedot maassamme vallitsevista valtiollisista tilanteista.

Lue tästä Kalle Jokisen nekrologi

 

 

 

<< Takaisin muotokuviin